CS - mobilní   |   EN - mobilní

Exekuční řízení nemusí stát věřitele ani korunu

Exekuce je známým a obávaným pojmem, přesto však mnoho lidí nemá tušení, jak samotné řízení o exekuci probíhá a jak je časově a finančně náročné. Obsahem tohoto článku bude popis základního procesu exekučního řízení, možnost jeho podání zdarma prostřednictvím naší advokátní kanceláře a dalších praktických informací, vhodných zejména pro oprávněné – tedy věřitele.

Exekuční vztah je vztah mezi povinným, který nesplnil dobrovolně určitou povinnost stanovenou mu exekučním titulem, a oprávněným, který má právo se splnění této povinnosti domáhat. Touto povinností většinou bývá zaplacení určité peněžité částky, případně splnění jiné povinnosti. Základem je tedy existence exekučního titulu, jenž slouží jako podklad pro návrh na exekuci. Exekučním titulem může být rozhodnutí soudu, rozhodčí nález, a další tituly vyjmenované v § 40 exekučního řádu. Tento exekuční titul musí být vykonatelný, což v praxi znamená, že musí mít vyznačenou právní moc, respektive datum nabytí právní moci. Má-li tedy oprávněný (věřitel) rozhodnutí soudu bez vyznačené právní moci, je třeba požádat soud, který dané rozhodnutí vydal, aby vyznačení právní moci na exekučním titulu provedl.

V případě, že věřitel má k dispozici exekuční titul s vyznačenou právní mocí a dlužník nesplnil dobrovolně ani část svých povinností stanovených mu exekučním titulem, je třeba přistoupit k dalšímu kroku, kterým je podání návrhu na nařízení exekuce.

Exekuci lze provádět buď prostřednictvím soudu, anebo prostřednictvím soudního exekutora. V obou případech lze podat exekuci na peněžité či nepeněžité plnění. V případě návrhu na nepeněžité plnění lze požadovat, dle povahy okolností, odebrání věci, vyklizení, rozdělení společné věci, provedení práce a výkonu. V případě peněžitého plnění lze požadovat srážky ze mzdy, přikázání pohledávky, správu nemovité věci, prodej movitých a nemovitých věcí, postižení závodu a zřízení zástavního práva k nemovitým věcem, pozastavení řidičského oprávnění.

Teoreticky není velký rozdíl v tom, bude-li exekuční řízení provedeno soudem nebo soudním exekutorem, ideálně by obě cesty měly dospět ke stejnému výsledku. Praktický rozdíl je však zcela zásadní. Okresní soudy jsou v dnešní době velmi zahlcené, o zahlcenosti a motivaci samotných soudců ani nemluvě, a je tak na místě položit si otázku, za jak dlouho mohou být tyto návrhy vyřízeny, resp. nároky vymoženy. Na rozdíl od toho jsou soudní exekutoři soukromými subjekty, kteří podnikají v oblasti exekucí. V rámci jejich činnosti je tedy v jejich zájmu co nejrychlejší vyřízení exekuce. Nárok na odměnu exekutorů a náhradu nákladů řízení stanoví § 90 exekučního řádu. Výše jejich odměny se pak řídí vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 330/2001 Sb., ve které je zakotvena minimální odměna, za provedenou exekuci na peněžité plnění, ve výši 3.000,- Kč, přičemž konkrétní výše odměny se pak počítá jako procentní část ze základu, tedy z vymáhané částky.

Pro oprávněného – věřitele je však zásadní zejména ustanovení § 89 exekučního řádu, které říká, že v případě zastavení exekuce pro nemajetnost povinného hradí paušálně určené či účelně vynaložené výdaje exekutorovi právě oprávněný. O běžném požadavku soudních exekutorů o složení zálohy oprávněným na náklady exekuce ani nemluvě.

V rámci naší advokátní kanceláře připravujeme a podáváme tyto návrhy na nařízení exekuce zcela zdarma, klient neplatí vůbec nic, jelikož náklady za zastoupení advokátem oprávněného jsou zahrnuty v návrhu na nařízení exekuce, které hradí povinný – dlužník. Nadto máme pro naše klienty ujednány nadstandardní podmínky se spolupracujícími exekutorskými kancelářemi spočívající v tom, že v případě neúspěšného vymáhání pohledávky (kupříkladu pro shora zmíněnou nemajetnost povinného – dlužníka), nebudou tito soudní exekutoři požadovat jakoukoliv odměnu po věřiteli – oprávněném, na kterou jinak mají ze zákona nárok. Rovněž tak nebudou požadovat jakékoliv zálohy na provedení exekuce. O to se samozřejmě zvyšuje motivace příslušného soudního exekutora, kterému vzniká nárok na odměnu (hrazenou výhradně povinným – dlužníkem) pouze v případě úspěšně provedené exekuce. Oprávněný – věřitel, tak nemusí mít jakékoliv obavy z neúspěšného exekučního řízení (v praxi nejčastěji zastaveného řízení pro nemajetnost dlužníka), jelikož ho toto řízení, zahájené prostřednictvím naší advokátní kanceláře, nebude stát ani korunu.

← Zpět na hlavní stranu

Kontakt

Mgr. Martin Sýkora

advokát
ev.č. ČAK: 14478
ID datové schránky: z3xi6ax
tel.: +420 602 810 990
e-mail: sykora@legalsk.cz
skype: aksykora

Mgr. Jiří Kania

advokát
ev.č. ČAK: 14290
ID datové schránky: z6nijkz
tel.: +420 602 551 761
e-mail: kania@legalsk.cz
skype: kania.jiri

Mgr. Barbora Matýsková

advokát
ev.č. ČAK: 19810
ID datové schránky: 6ye5yku
tel.: +420 731 268 771
e-mail: matyskova@legalsk.cz
skype: matyskova@legalsk.cz

Adresa

Sídlo:
  • Sadová 171/40, 746 01 Opava
Pobočky:
  • Brandlova 9, 702 00 Ostrava
  • Křižíkova 52, 186 00 Praha 8-Karlín

Bankovní spojení

Fio banka a.s.
CZK: 2900708732 / 2010
EUR: 2800708743 / 2010

IČ: 73734021
DIČ: CZ8310115253

E-poradenství

Rubrika „E-poradenství“ slouží k zodpovězení dotazů v obecné rovině s návrhem na konkrétní způsob řešení či k případnému nasměrování k jinému odborníkovi, např. k notáři či exekutorovi.

Tato rubrika též slouží k rychlému zjištění, zda v konkrétním termínu či lhůtě umožňuje pracovní harmonogram advokáta poskytnout klientovi právní službu či právní zastoupení v soudním či správním řízení a za jakých finančních podmínek.

Online poradenství je poskytováno přes kontaktní formulář níže, či jiné přímé online kontakty.